HTML

Nyerd meg az életed

A Nyerd meg az életed című könyv anyagát tartalmazza a lap, mert a könyv elfogyott

Friss topikok

  • czoli: lehetőségem lett a 25. házassági évfordulónkon ismét 100 szál rózsával megkérjem az imádott nő kez... (2011.11.24. 09:52) Száz szál rózsa
  • czoli: Megjelent új kiadásban a könyv. hu.novumeco.com/hu/termek.php?bid=131 (2011.08.25. 10:05) Nyerd Meg az életed
  • Factori[an]: Nem mondom hogy rossz írás..De sok benne a pontatlanság.. "Mielőtt végérvényesen megharagudnánk k... (2010.10.02. 18:54) Az énkép és az énideál
  • hajnalka111: Megjelenik a Nyerd meg az életed! A Novum Eco kiadó megjeleníti a Nyerd meg az életed című könyve... (2010.04.30. 12:10) Nyerd meg az életed
  • czoli: Nem tudom megállni, hogy ne közöljem ezt a levelet, amit most kaptunk: Szívből gratulálok a Nyerd ... (2010.04.28. 07:54) Levél Balázsnak

Linkblog

4. pont - Dolgozd ki a stratégiát!

2009.05.10. 07:08 czoli

 

   Aliznak elege lett Csodaországból, szeretne hazatérni végre, de eltévedt. Egy nagy fát kell megtalálnia, annak az odúján keresztül vezet az út haza. Hiába érdeklődik, hiába szólít meg mindenkit segítségért, információért, mindig ugyanazt a választ kapja: innen nem lehet odajutni.

                         

 

 

 

  

Innen nem lehet odajutni.

Nyilvánvaló képtelenség még Aliz számára is, akit azonban a körülötte tapasztalt bolondságok sem rémisztenek, és nem térítenek el. Keresi tovább az utat, amit aztán természetesen meg is talál.

Innen nem lehet odajutni.

Hányan és hányan gondolkodnak így? Nevetnek a mesén, de a valóságban  nagyobb képtelenségeken sem akadnak fenn.

Nincs olyan helyzet, hogy valahonnan nem lehet bárhová eljutni. Onnan, ahol Ön most van, onnan is bárhová el lehet jutni. Nem csak földrajzi értelemben.

Ha Ön most szegény, és gazdag szeretne lenni, lehetne gazdag. El lehet oda jutni.

Ha Ön most beteg, és egészséges szeretne lenni, lehetne egészséges. El lehet oda jutni.

Ha Ön most kövér, ha Ön most csúnya, gyenge, félénk, és inkább karcsú, szép, erős, bátor szeretne lenni, el lehet oda jutni.      

Talán nem nyílegyenes autósztráda vezet oda, nincs mozgólépcső, se lift, talán többször is át kell szállni, és közben nem engedheti, hogy a sok jelenlévő bolondság elrémissze, talán keresni kell az utat, amit aztán természetesen meg is fog találni.

Már volt szó a brainstorming, az agybörze legfontosabb szabályáról: csak akkor hatékony, ha az ötletek véleményezés nélkül, visszajelzés nélkül merülhetnek fel. Ha nem kell tartani a kinevetéstől, a lehurrogástól, az elutasítástól.

Az igazi, az eredeti, a megvalósításra érdemes ötletek rendszerint akkor merülnek fel, amikor a résztvevők már kellően ellazultak, amikor megszűnt vagy kellőképpen lecsökkent a gátlás, a görcs. Akkor indul meg az ötletek áradata.

Az információk, a szükséges információk rendszerint már korábban is rendelkezésre állnak az agyban, a brainstorming zseniális módon megalkotott keretei csupán a felszínre kerülésükhöz, az előhíváshoz nyújtanak segítséget. A megoldás már megvan korábban is. Csak meg kell találni!

Az Ön céljai megvalósításához is van megoldás. Sőt. Valójában számtalan megoldás létezik. Ha Ön most úgy érzi, hogy valamelyik célja megvalósíthatatlan, az csak azért van, mert egyet sem ismer még a megoldások közül. Talán a birtokában is van a megoldás, csak nincs tudatában. Lehet, hogy az Ön fejében is ott van a megfelelő ötlet, a szükséges gondolat, csak eddig még nem került elő. Elő kell hívni! De hogyan?

 

Az emberek alapvetően kétféle módon gondolkodnak:

                                                                         1. Van aki a problémára fókuszál.

                                                                         2. Van aki a megoldásra fókuszál.

Aki a problémára fókuszál, az megkeresi az összes lehetséges veszélyforrást, a kudarcok lehetőségeit, az akadályokat, amikkel szembe kell nézni. Az a csapda az egészben, hogy a veszélyforrások valóban lehetségesek, a kudarcok valóban lehetségesek, az akadályok valóban léteznek. A félreértés ott van, hogy ezek jelentős részével soha sem kell szembenézni.

 

                           Vajon ki lesz sikeres?

           Aki ezt tanulmányozza                           vagy aki ezt?

                 ß                       ß

A siker lehetőségei:

A kudarc lehetőségei    (Igen, de...)

1.    

1.    

2.    

2.    

3.    

3.    

4.    

4.    

 

5.    

 

6.    

 

7.    

 

8.    

 

9.    

 

10. 

 

11. 

 

A kudarc lehetőségeinek fontolgatása rengeteg energiát vesz el, olyan energiát, aminek nem kellene elvesznie, ráadásul a tudatosított nehézségek elbátoríthatnak bárkit. Ezután már nem a megoldásokon töri a fejét, hanem alkalmas kifogásokat keres arra, hogy miért is maradjon minden a régiben: Innen nem lehet odajutni. És passz. És nem kell meghozni a pozitív döntést.

(A nyolc pont sorrendje nem véletlen. Előbb a döntést kell meghozni, hogy megvalósítom a kitűzött célt, és utána megkeresni a szükséges stratégiát, és nem fordítva.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: stratégia van megoldás a siker lehetőségei a kudarc lehetőségei

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriafaktorok.blog.hu/api/trackback/id/tr241112410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása