HTML

Nyerd meg az életed

A Nyerd meg az életed című könyv anyagát tartalmazza a lap, mert a könyv elfogyott

Friss topikok

  • czoli: lehetőségem lett a 25. házassági évfordulónkon ismét 100 szál rózsával megkérjem az imádott nő kez... (2011.11.24. 09:52) Száz szál rózsa
  • czoli: Megjelent új kiadásban a könyv. hu.novumeco.com/hu/termek.php?bid=131 (2011.08.25. 10:05) Nyerd Meg az életed
  • Factori[an]: Nem mondom hogy rossz írás..De sok benne a pontatlanság.. "Mielőtt végérvényesen megharagudnánk k... (2010.10.02. 18:54) Az énkép és az énideál
  • hajnalka111: Megjelenik a Nyerd meg az életed! A Novum Eco kiadó megjeleníti a Nyerd meg az életed című könyve... (2010.04.30. 12:10) Nyerd meg az életed
  • czoli: Nem tudom megállni, hogy ne közöljem ezt a levelet, amit most kaptunk: Szívből gratulálok a Nyerd ... (2010.04.28. 07:54) Levél Balázsnak

Linkblog

Önbecsülés és sikeresség

2009.05.10. 15:19 czoli

 

 
 
Szórakoztató központok tereinek, sétáló utcák forgatagainak egyik kedvenc látványossága a Marionett-figura. Ez a kedves bábú, mint valami igazi bohóc, valódi színész, a legkülönbözőbb produkciókat végzi a kezeire, lábaira kötözött láthatatlan zsineg segítségével, aminek másik vége egy fölébe hajoló ember kezében van.
 
A Marionett-figura csak egy élettelen báb, nem tiltakozik az abszolút direkt irányítás ellen.Nem emel kifogást, nem érzi ettől rosszul magát, nincsenek is önálló érzései. Mi  viszont nem szeretjük, ha ide oda rángatnak, húzogatják a madzagokat, mi meg csak rohangálunk fejetlenül, igyekszünk, próbáljuk utolérni magunkat, teljesíteni legalább egy kis részét a fölénk tornyosuló feladatoknak. Mindannyian éreztünk már ehhez hasonlót, kínzó érzés.
Néha már csak pihenni szeretnénk, nyugodtan lélegzeni, elmenekülni kis időre, akár egy lakatlan szigetre.  Egy kis lelki békét akarunk.
Cirkuszok környékén gyakran látni hatalmas elefántokat, akiket alig ujjnyi vastag kötél tart fogva, de nem menekülnek el, nem tesznek egy sétát sem szabadon, hanem életük végéig megmaradnak a kötél hossza által kiszabott területen. Amikor ezek a hatalmas elefántok még kicsi elefántok voltak, kötelet kötöttek a lábukra, és ők hiába  rángatták cibálták, a kötél nem engedett. Visszatartotta őket. Akkor tanulták meg egy életre, hogy a kötél nem enged. Később, amikor felnőttek, a kötél belsővé vált, már nem kívülről, hanem belülről tartja őket fogva.
Az elefántok számára a valóság a következő: a kötél erős, elszakíthatatlan, ha a lábamon van, nem mehetek oda, ahová akarok, ott kell maradnom. Ezen nem tudok változtatni. Ez az igazság. És az elefánt, bár nagyon okos állat, nem képes rájönni, hogy ez az igazság nem igazság többé, csak igazság volt valamikor. És nem is változtatja meg a véleményét. Soha. És rab marad örökké.
 
Nekünk is vannak önkorlátozó elképzeléseink a képességeinkről, körülményeinkről, és úgy érezzük, nem vagyunk képesek változtatni rajtuk. És lehet, hogy ezek is igazak voltak valamikor, de nem igazak már, mégis a foglyaik maradunk örökké. És ahogy nő a hajszoltság, rángatottság, kiszolgáltatottság, mindinkább úgy érezzük, hogy nem tehetünk ellene semmit, mindinkább csökken a kompetencia-tudatunk. Úgy érezzük, nem is mi irányítjuk az életünket, és ez egyet jelent a hatékonyságunk és az ÖNBECSÜLÉSünk csökkenésével is.
 
Jutka édesanyja kétszer futott neki az egyetemi felvételinek, mindkétszer kudarcot vallott (legbelül tudja, hogy nem készült fel rendesen, de ezt még önmagának sem ismeri el egészen). Jutka nagyon jó tanuló, de kissé félénk kislány. Egyetemre szeretne menni, de úgy tudja, hogy oda lehetetlen bejutni. Nagyon magasak a követelmények, nagy a túljelentkezés, és ezen ő nem tud változtatni. Az édesanyjának sem sikerült, úgy gondolja, neki sem fog sikerülni. Hiába is készülne fel rendesen. Így aztán Jutka sem jut be az egyetemre.
 
A modell egyszerű, már-már triviális:
MI IRÁNYÍTUNK
-
NŐ AZ ÖNBECSÜLÉSÜNK
-
HATÉKONYAK VAGYUNK
RÁNGATNAK
-
CSÖKKEN AZ ÖNBECSÜLÉS
-
CSÖKKEN A HATÉKONYSÁG
 
A beindult folyamat ráadásul újabb és újabb körökben erősíti meg önmagát. A folyamat ismétlődik, újrajátszódik. Pozitív erőtérben is és negatív erőtérben is. (A végső eredmény a boldogság vagy a boldogtalanság élménye lehet.)
Mi teremthet rendet, ha éppen futkosunk, mint pók a falon?
Mi lehet az oka annak, hogy serények vagyunk egész nap és este mégsem elégedetten alszunk el?
Mi lehet az oka, hogy nem érezzük azt a megnyugtató lelki békét, hogy az életünk dolgai - végül is - a megfelelő irányba haladnak?
Jutka, azzal a tudattal ül a könyvei között és tanul megfeszített erővel, hogy az egyetemi felvételi követelmények túl magasak, és este nem azt érzi, hogy közelebb jutott volna a célja eléréséhez, hogy bekerüljön az egyetemre, inkább azt érzi, hogy megint eltelt egy nap, és a káosz változatlan, mind közelebb a megméretés napja és vele a kudarc lehetősége: nem jut be az egyetemre. Persze ettől még, ha szerencséje van, ha tényleg megfelelően felkészül, bejuthat, sikerülhet a felvételije, a napi tevékenységét mégis kudarcnak érzi, tevékenysége messze nem hatékony, önbecsülése kicsi és óráról órára csökkenhet. Az adott pillanatban szenved a bőrében, és ez a rossz érzés hosszú távon mégiscsak az előbb ismertetett folyamat beindulásához vezet, talán egy következő lépésnél. Így Jutka számára az lenne a megfelelőbb megoldás a megfeszített tanulás helyett, ha a hibás kiindulópontot sikerülne helyesbítenie.  Ezzel hosszú távon az önbecsülése és a hatékonysága is növekedni tudna.
 
Ez az egész kérdéskör az ÉLETÜNK FELÉPÍTÉSÉVEL függ össze. Valóban úgy a legegyszerűbb elképzelni, mint egy valóságos építkezést. Gyakran az alapozással, a földmunkával (vagyis a dolognak azzal a részével, ami nem is látszik) több idő, energia és pénz megy el, mint a falakkal és a tetővel (a dolog látható, sőt látványos részével). Én például, amikor az épülő házunkra gondoltam, a színes függönyöket képzeltem magam elé, a virágokban pompázó leandereket a hűs teraszon, de egyáltalán nem gondolkodtam azon, hogy vajon hány zsák cement kell az alapba? Szerencsére nem nekem kellett felépíteni a házat.
A saját életünket azonban nem tudja fölépíteni egy idegen építőmester. Azazhogy éppenhogy fel tudja építeni, van is sok önjelölt, aki kész tervekkel áll elő, de az eredménnyel korántsem biztos, hogy elégedettek leszünk. A saját életünk felépítéséhez magunknak kell kézbe vennünk a kőműveskanalat és a malteros vödröt.Nincs más megoldás.
 
Ennek az épületnek az alapjába azok az értékeink  kerülnek, amik vezérelni fogják az életünket. Egy érték sem maradhat ki,  amit valóban fontosnak tartunk.
Az embereknek természetesen van értékrendjük, és ez az értékrend,  általában segít is eligazodni  az életben, hozzásegít a helyes döntések meghozatalához és visszatart a helytelen döntések egy részétől. Hogy miért döntünk ennek ellenére gyakran rosszul? Erről a kérdésről itt csak annyit említenénk, hogy az alapvető értékeink korántsem tisztázottak saját magunk számára, az 'értékleltárunk' a legtöbb esetben homályos, bizonytalan, esetleges, a legritkább esetben nevezhető tudatosnak.
 
- Azért a legtöbb ember tudja, hogy mit akar és mi a helyes és mi a helytelen, és aszerint cselekszik.
  
Ez persze így van, de mernénk-e ugyanezt állítani a szomszédunkról vagy a legtöbb munkatársunkról, vagy a főnökeinkről, a politikusokról, az ellenfeleinkről vagy akár a barátaink többségéről is? Na úgy-e! Egy dologban talán megegyezhetünk: konkrét kérdésben, aktuális döntéshelyzetben legalábbis nem árt, ha a követendő, a kívánatos értékek tisztázottak.
Egy ország értékrendjét az alkotmány rögzíti, természetesen írásban. Furcsa is lenne, ha a politikusok tartanák a fejükben a lényeges pontokat, bár némelyik talán szívesen venné, ha felhatalmazást kapna rá. A saját kénye, kedve, vagy az aktuális értékeinek megfelelően alkalmazná azokat bizonyára. És lássuk be, mi sem teszünk másképpen. És ezért (is) vannak döntéseink, amiket később megbánunk, szavaink, cselekedeteink, amiket legszívesebben visszavonnánk, napjaink, heteink, éveink, amik fölöslegesen teltek el. És gyakran kínoz a lelkiismeret, mert nem vagyunk összhangban a vezérlő értékeinkkel.
   Fontos, hogy tisztában legyünk a vezérlő értékeinkkel!
 
 
Lényeges, hogy leírjuk, hogy rögzítsük legalább a legfontosabbakat. A legfontosabb tízet, tizenötöt, de legalább (kezdésképpen) ötöt.
Segítségképpen felsoroltunk néhányat, ami fontos lehet, de a felsorolás szükségképpen hiányos, az ön számára fontos kategóriák is hiányozhatnak, de nyilván vannak szép számban fölöslegesek is. Ez a 6o érték a mi számunkra fontos, ha kedve van hozzá, megpróbálhatja sorba rakni őket, vagy választhat belőle kedvére. De csak azt, csak azt, ami az Ön számára fontos. Teszem azt Cassanova alapvető értékei között valószínűtlen, hogy szerepelt volna a HŰSÉG, egy maffiavezér számára pedig nyilván ki kellene egészíteni a listát például a BOSSZÚÁLLÁS-sal.
 

KITARTÁS
 
TUDÁS, MŰVELTSÉG
 
KARRIER
 
HAZA
 
OTTHON
 
TEHETSÉG
 
INTELLIGENCIA
 
FÉRFIASSÁG-NŐIESSÉG
 
HATÁROZOTTSÁG
 
BÜSZKESÉG
 
ERŐ
 
GYŐZELEM
 
SZERVEZETTSÉG
 
BÁTORSÁG
 
TISZTELET
 
SZOLGÁLAT
 
ALÁZAT
 
HATALOM
 
BÖLCSESSÉG
 
EGÉSZSÉG
 
HÁZASSÁG
 
VIDÁMSÁG
 
ÖNZETLENSÉG
 
KÖZÖSSÉGHEZ TARTOZNI
 
TOLERANCIA
 
BIZTONSÁG
 
BARÁTSÁG
 
JÓ KAPCSOLATOK
 
SZÉPSÉG
 
TISZTASÁG
 
TISZTESSÉG
 
SZABADSÁG
 
OPTIMIZMUS
 
DINAMIZMUS
 
KEZDEMÉNYEZÉS
 
ÖRÖM
 
EMPÁTIA
 
SZERELEM
 
SZEX
 
MOBILITÁS
 
NYITOTTSÁG
 
KREATIVITÁS
 
JÓLÉT
 
NYUGALOM
 
FEGYELEM
 
TÜRELEM
 
BÉKE
 
ALKOTÓKÉPESSÉG
 
FEJLŐDÉS
 
BOLDOGSÁG
 
SIKER
 
ANYAGI FÜGGETLENSÉG
 
ELISMERÉS
 
SZERETET
 
HIT
 
VALLÁS
 
SZORGALOM
 
HÍRNÉV
 
CSALÁD
 
HŰSÉG
 
 
Melyik, mennyire fontos az Ön számára? Választhat kedvére! Ön határozza meg a sorrendet is. Hiszen nem vagyunk egyformák. Egy azonban biztos, hogy semmilyen cél nem tehet elégedetté, boldoggá, sőt hosszútávon eredményessé sem senkit, ha az ellenkezik a vezérlő értékekkel, ha a cél elérése érdekében azokkal ellentétben kell cselekednünk.
A feladat tehát az, hogy válassza ki az Ön számára legfontosabb értéket a kínálatból, és tegyen a mellette álló kockába egy 1-t ! Azután a második legfontosabb mellé egy 2-t és így tovább. Válasszon ki legalább 15 értéket! Persze előfordulhat, hogy az Ön számára fontos érték hiányzik a táblázatból. Ebben az esetben illessze bele nyugodtan!
Ha elkészült az értékleltárral, gratulálhat saját magának. Olyan munkát végzett el, amit bárki képes lenne elvégezni, mégis csak az emberek néhány százaléka veszi magának a fáradságot, hogy elvégezze. Óvatos becslések szerint is Ön ezzel bekerült a legjobb 5 - 10 %-ba. (Ha nem végzett a leltárral, még most sem késő visszamenni és elkészíteni, meg fogja érni.)
Most az alkotmány következne. Fontos dokumentum, a törvények legfontosabbika. Isten kőtáblákba vésve adta át Mózesnek a Tízparancsolatot, és hiszem, máig nem csalódik aki érvényesnek tekinti azokat saját magára is.
Ugyanis a törvény a ratifikálással lép életbe. Azzal, hogy érvényesnek ismerik el. Senki nem igyekszik betartani azokat a törvényeket, amiket helytelennek, igazságtalannak, következésképpen érvénytelennek ítél. És a saját alkotmánya, a személyes törvényei mindenkinek mások és mások. A Tízparancsolaton túl más lehetett Mózes saját alkotmánya, mint korábban Ábrahámé, vagy később Dávidé. Más egy négygyermekes családanyáé és más egy agglegényé, más az enyém és más az Öné. És ebből nem következik, hogy az egyik helyes, a többi helytelen. Más. Így aztán, ha már benne vagyunk, egy füst alatt elkészíthetjük a saját alkotmányunkat is, de célszerű legalább elkezdeni, aztán vissza-visszatérni hozzá, míg ki nem alakul. Mindannyiunknak számtalan dokumentumunk, igazolványunk, igazolásunk van a birtokunkban, de a  talán legfontosabb, a szerződés saját magunkkal,  a személyes alkotmány a legtöbb embernél hiányzik. Lássunk hozzá az elkészítéséhez!             
SZEMÉLYES ALKOTMÁNYOM TÍZ PONTBAN:
 

 

1.       
2.   
3.   
4.   
5.   
6.   
7.   
8.   
9.   
10. 
 
   Mi fontosnak tartottuk ezt  megosztani egymással, és megalkotni a családi alkotmányunkat is, ami figyelembe veszi a családtagok érdekeit, értékeit (azokon alapul), terveit és elképzeléseit is. Ha szükségét látja, követheti a példánkat és megalkothatják a családi alkotmányukat is.
A......................................................CSALÁD ALKOTMÁNYA:
 
1.   
2.   
3.   
4.   
5.   
6.   
7.   
8.   
9.   

 

10.                                        
Nos, az alap  nagyjából elkészült...

Szólj hozzá!

Címkék: siker alkotmány értékrend önbecsülés

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriafaktorok.blog.hu/api/trackback/id/tr211113117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása